2014-09-06 15:13:17• hírek • Szatmar.ro

A hét kérdései

A Szatmár.ro szakértőihez napi rendszerességgel érkeznek kérdések - ezekből szemezgettünk.

Eszter: Tisztelt Renáta! Szeretném megkérdezni, hogy a fenyőfa miért "rozsdásodik"? A tünet a szártól indul, aztán megy a hajtás végéig. Sajnos fotót nem tudok itt küldeni, válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel: Koós Eszter

Portik Renáta: Üdvözlöm. Két lehetőség képzelhető el. 1. ha öntözőberendezés van, akkor víz éri ezt a területet, és emiatt rozsdásodnak ezek a részek. 2. ha nincs semmilyen öntözés (kézi vagy automata), akkor a szárazság, vagyis a víz hiánya váltja ki a rozsdásodást, lentről fölfelé. Ha nem fogja öntözni, a fenyő ki fog száradni a szárazság miatt.

Portik Renátától ide kattintva kérdezhetsz!


György: Kedves Péter, vetem egy házat, ami régi téglából volt építve. Lebontotta a volt tulajdonos és habtéglából építette vissza engedély nélkül. Kell-e nekem valamit csinálnom, hogy ne legyen belőle bajom?

Bodnár Péter: Ha identikusan építette vissza, azaz forma- és méretkülönbség nélkül,
akkor nincs különösebb probléma...

Bodnár Pétertől ide kattintva kérdezhetsz!


Gyuri bácsi:Kedves Csilla! Nyár elején újraforrt a borom, ami tavaly megállt a forrásban,letisztult,ugyanakkor nagyon édes lett. Most 2 hónapi újraforrás után savas lett, ami nem is lett volna baj, de napról-napra savasabb lesz. Legyen olyan szíves adjon tanácsot, mit tegyek vele,van még vagy 30-40 liter belőle. Várom sürgős válaszát. Üdvözlettel : Gyuri bácsi

Serli Csilla: Igen, ez így szokott történni a maradék  cukortartalom miatt, mivel melegebb lett, újra forrni kezdett. Valószínű a bor nem volt elég hűvös helyen tárolva, se megfelelően kénezve. Tegye a bort hűvös helyre és kénezzé le, bár így, nem tudva azt, hogy volt-e egyáltalán kénezve, nem tudom pontosan megmondani, mennyi borként tegyen bele. Gondolom, ha kénezte, akkor is csak a legelején, ennek megfelelően javasolnék 4 g borként.

Serli Csillától ide kattintva kérdezhetsz!


Adelina: Kedves Ügyvédnő, értelmiségi, 36 éves férfi vagyok, 13 év házasság után válunk. Egyelőre közös megegyezéssel. Mivel van két gyerek, szeretnénk, ha mindketten nevelhetnénk egyet. Lehetséges-e ez, illetve ha nem, mit kell tegyek, mit tehetek, hogy nekem, az apának ítéljék a 2 gyereket /kiskorúak/? Az Adelina név nem az igazi nevem, de szükség esetén megadom. Köszönettel!

Gittinger Orsolya: A kérdés, amit felvett, nagyon nehéz. Nem a jogi része, hanem a morális, érzelmi része. Megmagyarázom, miért gondolom így. Egy házasság megromolhat, két felnőtt ember dönthet úgy, hogy külön-külön akarja folytatni az életét. Ebben ma már nincs semmi rendkívüli.

Az jó, ha a két házastárs meg tud egymással állapodni a közös élet felszámolásának a körülményeiről, a házasság felbontásáról, a házasság utáni névhasználatról, a szülői jogok gyakorlásáról. Ez mindenképpen dicséretes. Viszont, még a legkulturáltabb körülmények között lezajlott válás is megviseli a házasságból származó gyermekeket, kisebb vagy nagyobb mértékben. Meggyőződésem azonban, hogy ha a válás során nem csak a két szülő válik el, hanem a testvéreket is elszakítják egymástól,  a gyermekeket ért trauma sokkal nagyobb mértékű.

Természetesen nem az én tisztem az Önök döntését felülbírálni, és minden bizonnyal, ha Önök így látják jónak, akkor az így fog történni, de gondolják át még egyszer alaposan, nem lehetne, hogy a testvérek egy helyen lakjanak válás után is?

Jogilag semmi akadálya nincs az Ön által felvetett variánsnak: egyik gyermek az egyik szülőnél, a másik a másiknál. A bíróság vagy az illetékes közjegyző- attól függően melyik lehetőséget választják- tudomásul veszi a szülők döntését, viszont ismétlem, a gyermekek érdeke a legfontosabb és azt kell figyelembe venni legelsősorban.

Amennyiben a házasság felbontása mellett döntenek, a lakhelyük szerint illetékes bírósághoz kell forduljanak ((vagy közjegyzőhöz, ha minden kérdésben megállapodásra jutottak). A keresetben kérni kell a házasság felbontását, ugyanakkor a szülői jogok gyakorlásának módjáról és a gyermekek lakhelyéről való rendelkezést, valamint a tartásdíj megállapítását. Ha a felek nem jutnak egyezségre, a bemutatott bizonyítékok, a gyermekek meghallgatása és a gyámhatóság jelentése alapján a bíróság hoz majd egy határozatot.

Gittinger Orszolyától ide kattintva kérdezhet!


Szasa: Szeretném megkérdezni, hogy ha izomzatot szeretnék növelni, hogyan táplálkozzak? Minden nap járok edzeni, kivéve vasárnap. Az edzéstervemmel kapcsolatba is kérdezlek, hogy rendben van e a következő hétfő: hát, kedd: kar, minden szerda: láb, csütörtök: mell, péntek: váll, szombat: ismét kar, hasat pedig mikor kedvem van. Szóval az edzőtervem ok-e? És mikor egyek fehérjedús ételeket és szénhidrát dús ételeket, ha izomzatot akarok növelni. Előre köszönöm.

Simon Cristian: Helló! Az edzésterv nem jó. Túl sok a heti 6 edzés. 4 edzés egy héten bőven elég. Adok egy példát: hétfő: hát és bicepsz, kedd: mell és tricepsz, szerda: szünet, csütörtök: láb, vádli és has, péntek: váll-trapéz. Szombat, vasárnap pedig szünet. Étkezz 5-6 alkalommal egy nap + fehérje porok. Mindegyik étkezés fehérje és szénhidrát dús kell legyen, kivéve a vacsora, ott csak fehérje megy és annyi. Sok sikert

Simon Cristiantól ide kattintva kérdezhetsz!


Papp Krisztina: Jó napot kívánok, Kedves Dr. Borz Tibor! Szeretném megtudni azt , hogy mit is jelent valójában az ágyéki polydiscopathia valamint azt , hogy ez a betegség gyógyítható-e ?

Dr Borz Tibor: A porckorongok eredeti rugalmassága megszűnt, ezért az érintett gerincszakasz biomechanikai tulajdonságai is megváltoztak. Ez panaszokat is okozhat. Az esetleges panaszokat meg lehet szüntetni megfelelő kezeléssel, azonban a morfológiai elváltozásokat nem lehet visszafordítani.

Borz Tibortól ide kattintva kérdezhetsz!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: